Spouwmuurisolatie: Hoe isoleer je een spouwmuur?

Er zijn verschillende manieren om het comfort te verbeteren en het energieverbruik te verminderen. Spouwmuurisolatie is er daar één van. Dit zijn de technieken om uw muren te isoleren en de meest doeltreffende isolatiematerialen

Wat is een spouwmuur?

Een spouwmuur bestaat uit twee lagen die van elkaar gescheiden zijn door een spleet van enkele centimeters. Dit type constructie, ook bekend als “dubbele muren”, was heel gebruikelijk tussen de jaren 1920 en 1980. De lege ruimte tussen de twee muren wordt een “spouw” genoemd en is bedoeld om de vorming van vocht tegen te gaan.
spouwmuurisolatie
Het buitenste gedeelte van de muur absorbeert regenwater in meer of mindere mate, afhankelijk van het gebruikte materiaal, en de luchtbewegingen in de spouw zorgen ervoor dat de gevelbekleding kan drogen. De binnenwand is dus doeltreffend beschermd.

Wat zijn de voorwaarden om het te isoleren?

Het isoleren van een spouwmuur houdt in dat de ruimte tussen de twee muren wordt opgevuld met een isolerend materiaal. De techniek die voor het isoleren van uw spouwmuur moet worden gebruikt, hangt af van het soort constructie. Over het algemeen hebben spouwmuren in huizen die tussen de jaren twintig en tachtig zijn gebouwd een ongeïsoleerde spouwmuur. Wil de spouwmuurisolatie effectief zijn, dan moet de buitenmuur in goede staat verkeren en afgewerkt zijn met een waterdichte laag. Anders kan er vocht binnensijpelen en de isolatie beschadigen.

Om na te gaan of uw spouwmuur kan worden geïsoleerd, volstaat een endoscopisch onderzoek. Er wordt een klein gaatje in de muur geboord, zodat een camera kan controleren of de spouw in goede staat is om te worden geïsoleerd. Voor een optimale isolatie moet de spouw ten minste 5 cm breed zijn.

Spouwmuren van binnen of van buiten isoleren?

Er zijn twee manieren om spouwmuren te isoleren: van binnenuit of van buitenaf. Elke methode heeft haar voordelen en kan worden aangepast aan zowel uw behoeften als de kenmerken van uw muur. Het isoleren van de muur van buitenaf bestaat uit het op verschillende plaatsen perforeren van de voegen om er een insuffleermondstuk in aan te brengen. Deze spuitmond zal het isolatiemateriaal in de holte injecteren. Als de operatie voltooid is, worden de geboorde gaten opgevuld om te zorgen dat de muur waterdicht is.

De inwendige isolatietechniek bestaat erin gaten in de gipsplaat te boren om de blaasmond in te brengen. De werking blijft dezelfde, het gekozen isolatiemateriaal wordt in de spouwmuur gespoten. Als de muur van binnenuit geïsoleerd is, moet u ook de gaten opvullen en zeker opnieuw verven of behangen. Vraag in elk geval advies aan een vakman over welke techniek moet worden gebruikt naar gelang van de specifieke kenmerken van uw constructie.

Spouwmuurisolatie: welke materialen te gebruiken?

Voor het isoleren van spouwmuren worden over het algemeen drie soorten isolatiematerialen gebruikt. Dit zijn glaswol, EPS-parels en polyurethaanschuim. Spouwmuurisolatie door het injecteren van het isolatiemateriaal in de spouwmuur is de techniek die door vaklui wordt gebruikt.

  • Glaswol: dit gerecycleerde en recycleerbare materiaal biedt een uitstekende thermische en akoestische isolatie en is een van de beste waar voor uw geld. Glaswol is ook zeer brandbestendig. Voor glaswolisolatie is een minimale breedte van 4 cm vereist. De techniek wordt gedaan door wolvlokken te injecteren
  • EPS-parels: dit zijn geëxpandeerde polystyreenparels. Afhankelijk van het gamma, hebben ze een verschillende isolatiekwaliteit. De parels zijn zuinig en vochtbestendig, maar ze zijn thermisch en akoestisch minder isolerend dan glaswol. Spouwmuurisolatie met polystyreen korrels wordt gedaan door de korrels in de spouwmuur te blazen.
  • Polyurethaanschuim: ook bekend als PUR, dit schuim is bijzonder doeltreffend om de waterdichtheid van de muur te verbeteren. Het heeft ook het voordeel dat het scheuren opvult, in tegenstelling tot andere isolatiematerialen. Spouwmuurisolatie met polyurethaanschuim biedt echter een minder doeltreffende isolatie dan andere materialen.

Bron: isolatiewerken-jk.be